Je hebt eindelijk een richting voor je scriptie gekozen en je weet grofweg welke bronnen je gaat gebruiken. Maar dan …? Nog voor de eerste zin op papier staat loop je al vast! Waar moet je beginnen?!  Herkenbaar? Lees dan nu snel deze 6 tips en zorg voor een vliegende start van jouw scriptie!

Tip 1. Zoek die inspiratie

Natuurlijk zal niet ieder onderwerp gelijk zorgen voor een flinke dosis inspiratie. Bij het ene onderwerp is dat nog lastiger dan het andere. En toch is het heel belangrijk dat je in ieder geval een poging waagt om geïnspireerd te raken door jouw scriptieonderwerp. Je zit er namelijk nog wel een tijdje aan vast.

Het schrijven van je scriptie wordt ook een stuk leuker (ja, echt!) als je het onderwerp boeiend vindt. Maar hoe krijg je dan die inspiratie? Dat kan door alles zijn! Kijk bijvoorbeeld eens rond op Youtube, of doe eens gek en ga naar een lezing. Natuurlijk kan je ook een boek of een leuk artikel lezen (het hoeft in deze fase nog niet wetenschappelijk te zijn). Zelfs een filmavondje met een film over jouw onderwerp kan inspirerend werken! Kortom, zoek die inspiratie in de dagelijkse dingen en laat de wetenschap nog even los.

Tip 2. Verzamel je bronnen

Deze stap kost veel tijd, dus bereid je daar vast op voor. Je bent inmiddels volledig geïnspireerd geraakt en nu moet het onderwerp een wetenschappelijke draai krijgen. Hiervoor ga je op zoek naar betrouwbare bronnen. In de (online) bibliotheek van jouw school zijn heel veel artikelen te vinden. Of misschien heeft de docent je al een boek of een artikel aangeraden. Kijk dan ook eens op de literatuurlijst van zo’n goed boek of artikel. Hier kan je vaak weer andere artikelen vinden die je meer informatie geven over jouw onderwerp. Let wel op dat je niet te veel afdwaalt!
Een andere handige tip is om eens synoniemen te gebruiken van jouw zoektermen. Dit kan veel nieuwe info opleveren!

Tip 3. Laat de creativiteit stromen

Je wilt een concrete en creatieve invulling geven aan jouw scriptieonderwerp. Laat alles wat met je scriptie te maken heeft (even) los! Want creatief denken en iets moeten gaat absoluut niet samen. Hoe harder je je best doet om een goede invulling te vinden, hoe minder creatief je gaat denken en hoe lastiger het vinden dus wordt. Als je het loslaat gaat je onbewuste brein een handje helpen met het vinden van een geniaal onderwerp.

Dit proces kan je natuurlijk wel stimuleren! Het klinkt in jouw oren misschien gek, maar wandel eens een blokje om (minimaal 30 minuten en zonder telefoon). Of ga het gesprek aan met die ene vriend of vriendin die altijd overstroomt van de goede ideeën. Je zal merken dat je als vanzelf ideeën krijgt waar je eerder nog niet aan hebt gedacht.

Tip 4. Maak het onderwerp heel concreet

Je hebt de creatieve invulling van jouw onderwerp gevonden en nu ga je de termen zo specifiek mogelijk maken. Hoe concreter, hoe makkelijker! Ga daarvoor, want het schrijven van je scriptie is al lastig genoeg. Bij het afbakenen van je onderwerp is het belangrijk dat je termen gebruikt die meetbaar zijn. Je kan je onderwerp specifieker maken door een deelonderwerp te kiezen, of je bijvoorbeeld te focussen op een geografische plaats, een bepaalde categorie of een bepaald tijdsperk. Tot slot is het mogelijk om je te focussen op een bepaalde relatie, bijvoorbeeld het verschil tussen mannen en vrouwen. Hier een voorbeeldje:

Niet: De invloed van creativiteit op de werkvloer op werkprestatie.
Wel: De invloed van het zingen van liedjes op de werkvloer van Scriptiehelper op werkprestatie.

Hoewel het belangrijk is dat je onderwerp is afgebakend voordat je begint te schrijven, is het gebruikelijk dat in de beginfase van het schrijven de afbakening nog een beetje bijgesteld wordt. Gaandeweg het schrijven van het theoretisch kader kom je er misschien achter dat je toch liever een andere term gebruikt of de focus nog specifieker wilt maken, dit is geen probleem. Echter, zodra je begint met uitvoeren van het onderzoek is het niet meer mogelijk om de afbakening aan te passen.

Tip 5. Laat je niet tegenhouden door de eerste zin

De eerste zin is vaak de lastigste, want waar begin je mee? Neem ‘m in ieder geval niet te serieus. Als straks de rest van je verhaal op papier staat is die eerste zin ook zo geschreven. Het is aan te raden om met een aantrekkelijk feitje of leuk verhaaltje te komen, want dit boeit de lezer. Kom je er echt niet uit en blijft je papier wit, gebruik dan de volgende zin:

Het schrijven van de eerste zin is super stom en lastig, maar ik kan u wel wat vertellen over (jouw onderwerp). Namelijk het volgende: (voorbeeld:) Marco Borsato staat met stip op 1 als het gaat om gezongen liedjes op de werkvloer van Scriptiehelper. Echter, uit onderzoek is gebleken dat bla bla bla…

Vergeet trouwens niet om de eerste zin aan het einde nog even aan te passen!

Tip 6. Pak de focus (en een boterhamzakje)

Goed bezig! De eerste zin staat inmiddels op papier. Nu is het een kunst om de focus te pakken en vast te houden. Trek hier een paar uurtjes voor uit en kies een tijdstip waarop jij je goed kan concentreren, voor sommigen is dat ’s ochtends en voor anderen juist midden in de nacht. Over het algemeen kan je het beste uitgerust zijn en niet met een flinke kater achter je computer kruipen.

Ik kom zelf het snelste in de workflow als ik geen excuus meer heb om nog iets anders te doen dan te schrijven. Mijn telefoon zet ik uit en alle onnodige websites sluit ik af. Vervolgens zet ik een grote pot koffie op m’n bureau en de boterhammetjes voor de lunch leg ik (in een zakje) ernaast. De enige reden die ik nu nog heb om van mijn stoel af te komen is als ik echt heel nodig moet plassen!
Succes gegarandeerd.

Mocht de opstart van jouw scriptie, ondanks het lezen van deze tips, toch nog niet zo soepel verlopen? Geen paniek. Scriptiehelper staat altijd voor je klaar! Kijk eens rond op de website of Whatsapp mij, want ook voor jouw situatie is er geschikte hulp.

Categorieën: Opstarten