De motivatie om weer een stuk te schrijven is soms ver te zoeken. Ik weet er helaas alles van. Misschien schrijf ik dit artikel op het moment zelfs meer voor mezelf, dan voor jou. Het moet nu toch echt gebeuren! Die deadline is in zicht en op je planning staat dat je vandaag echt nog een stuk zou schrijven. Maar het lukt niet.. Je hebt echt geen zin of weet het allemaal even niet meer. Hoe moet je nu verder? Met deze 6 motivatietips wordt het allemaal weer wat draaglijker. Lees ze snel en voor je het weet staan de volgende 150 woorden weer op papier. Je kan het!

Tip 1. Gewoon doen, geen excuses.

Je zou kunnen denken dat dit een tip is onder het mom van makkelijker gezegd dan gedaan. Maar écht, als je nou gewoon begint dan zal je na enkele minuten al merken dat het misschien toch niet zo erg is als je van tevoren dacht. Laat het perfectionisme even gaan, dat komt later wel. Zolang er nu maar wat woorden op papier komen, dát is het belangrijkste. Vertrouw op jezelf, want door de jaren heen heb je al bakken met informatie opgedaan. Dat wat je opschrijft slaat heus wel ergens op en anders kan je het later altijd nog aanpassen. Ga achter de computer zitten, start Word en typ die eerste woorden. Gaan met die banaan!

Tip 2. Stap voor stap

Dit is een cliché tip die nog écht werkt ook. Koken is plannen zegt mijn vader altijd. Nou, zo is dat ook met scripties schrijven. Maak een planning waarbij de stappen niet te groot zijn. Zet bijvoorbeeld niet neer Theoretisch kader schrijven, maar splits het op: 3 geschikte artikelen vinden voor het theoretisch kader, structuur voor theoretisch kader bepalen, 2 alinea’s voor theoretisch kader schrijven, weer 2 alinea’s voor theoretisch kader schrijven enzovoort. Door kleine doelen te maken kan je sneller wat van je planning afstrepen, dat geeft een lekker gevoel! Daarbij behoud je het overzicht en kan je de tijd per onderdeel beter inschatten.

Tip 3. Alle kleine beetjes helpen

Die dagen dat je amper je bed uit kan komen, laat staan hoogwaardige stukken schrijven voor je scriptie. Ik denk dat iedereen ze wel eens heeft. Verwacht ook vooral niet van jezelf dat het toch wel gaat lukken op zulke dagen, want dan kom je beslagen ten ijs. Deze dagen moet je juist gebruiken voor de kleine dingetjes. Ga aan de slag met de voorkant van je scriptie, zoek een geschikt lettertype uit, maak de bronnenlijst op orde, maak de tabellen op, dat soort dingen. Die kosten niet zo heel veel hersencapaciteit, maar zijn wel ontzettend tijdrovend! Als je dat nu doet, bespaar je jezelf heel wat stress vlak voor de deadline. En dan heb je jezelf toch nog nuttig gemaakt vandaag, kan je daarna weer met een gerust hart lekker terug naar bed.

Tip 4. Geef toe aan de leuke dingen in het leven

Niemand heeft zin om zo’n 6 maanden lang, dag en nacht, bezig te zijn met een scriptie. En dat is ook helemaal niet nodig! Ga eens wat leuks doen. En dan niet onder het mom van uitstelgedrag, dus dat het stemmetje in je achterhoofd blijft zeggen dat je eigenlijk met je scriptie aan de slag moet. Kies op sommige dagen juist heel bewust voor iets anders en laat je scriptie dan ook even los. Je zal zien dat dit je goed doet, de dag erop kan je weer met frisse moed aan je scriptie werken. Oké, misschien niet té vaak zulke dagen vlak voor de deadline, maar voel je vooral niet schuldig als je zo nu en dan ook nog geniet van het leven.

Tip 5. Kies de juiste omgeving

De omgeving waarin je werkt kan van grote invloed zijn op je motivatie. Voor sommige mensen werkt het goed om in de UB te zitten, waar ze omringd worden met medestudenten. Zij vinden daar de juiste energie om te werken. Zelf krijg ik een acute depressie van zulke plekken en werk dan ook veel liever in een cafeetje, met de geluiden van rinkelende kopjes koffie en pratende mensen op de achtergrond. Daar zit ik nu overigens ook. Zo zie je maar dat de lievelingswerkplek per persoon verschilt. Het belangrijkste is dat jij voor jezelf een plek vindt die jouw motivatie ondersteunt. Zit jij altijd al in het café, maar gaat het schrijven toch niet zo goed? Probeer dan eens een dagje in de UB of juist op je eigen kamer, en andersom. Je zal zien dat sommige plekken je meer energie geven dan andere. En die fijne werkplek zal je helpen om je motivatie vast te houden.

Tip 6. Een blokje om

Ik heb het al eens eerder benoemt: een beetje beweging zal je creativiteit laten stromen. En die creativiteit heb je nodig om weer een goed stuk te schrijven. Ga dus eens een blokje om als je het gevoel hebt dat je compleet vastloopt en het niet meer ziet zitten. Je kan natuurlijk ook aan andere manieren van beweging doen, zoals een eindje fietsen, de kamer stofzuigen, je moeder helpen met de wekelijkse boodschappen, lekker aan de cardio, noem maar op. Even de afleiding opzoeken en daarna weer aan de slag. Je zal merken dat er weer wat ruimte in je hoofd is ontstaan voor het creëren van mooie zinnen. Ga nu dus even een frisse neus halen en kom zo weer terug om dan eindelijk toch écht gewoon te beginnen. Ik weet zeker dat je het kan!

Scriptiehelper staat voor je klaar!

Mocht het nou echt niet lukken en is die motivatie nog steeds in geen velden of wegen te bekennen? Dan is daar altijd gelukkig nog Scriptiehelper! Ik sta dag en nacht voor je klaar om samen met jou de motivatie terug te vinden. Samen komen we er wel uit. Je kan mijn hulp hier inroepen!